Leren met de pomodoro techniek

Pomodoro tomaat

Leren met de pomodoro techniek

Soms krijg je van die grote taken op als huiswerk die eigenlijk te groot zijn om in 1 keer aan te pakken. En toch moet het gebeuren. Uiteraard is het beter om dit soort grote taken over meerdere dagen te verdelen maar soms is dit gewoon niet mogelijk en moet je in 1 keer door. Als je weet dat je lang achter elkaar bezig bent, dan is de pomodoro techniek een fijne om te gebruiken.

De pomodoro techniek

Wacht even, een techniek die genoemd is naar een tomaat. Dan ga ik denken. Waarom zou een leertechniek genoemd zijn naar het Italiaanse woord voor tomaat? Wat is de link tussen die tomaat en de strategie? Helemaal niks. De bedenker van deze techniek had toevallig een kookwekker in de vorm van een tomaat toen hij deze strategie uitdacht. En het beestje moest een naam hebben.

Hoe werkt dat nou, leren volgens de pomodoro techniek? Moeilijk is het niet. Je hoeft maar een paar kleine voorbereidingen te treffen:

– Het klaarleggen van alle spullen. Denk aan de boeken, schriften, rekenmachine, woordenboek, stiften… Alles wat je nodig mocht hebben om de taak uit te voeren leg je binnen handbereik

 – Iets pakken om de tijd mee bij te houden. En kies nou niet voor je smartphone want dan ben je weer afgeleid. Beter leg je die in een andere ruimte zodat je je lekker op de taak kunt richten. En als je het echt leuk wilt doen, kies je uiteraard voor een kookwekker in de vorm van een tomaat.

– Het maken van een lijstje met dingen die je kunt doen ter ontspanning. Bijvoorbeeld op de trampoline springen, een lied spelen op je gitaar, een kop thee drinken, de kat knuffelen. Bedenk dingen die je in 5 minuten kunt doen

– Een grotere activiteit bedenken waardoor je even kunt ontspannen zoals lekker buiten een frisse neus halen of lunchen

En dan kun je los:

Werk

Start de timer en ga aan de slag. Je werkt in een blokje van 25 minuten. Dit is deeltje 1 nog maar dus de taak hoeft zeker niet af. Leg jezelf dus geen druk op maar werk wel lekker door. Laat je niet afleiden, bedenk geen smoesjes want het is maar een korte tijd.

Pauze

En dan gaat de wekker. De eerste 25 minuten zitten erop. Tijd voor pauze. Zet de wekker voor 5 minuutjes en kies 1 van de dingen die je op je lijstje hebt staan om te ontspannen. Handig dus om dit van te voren te bedenken want anders zijn de 5 minuten al weer voorbij voordat je bedacht hebt wat je gaat doen.

Opnieuw

Vervolgens begint het systeempje weer opnieuw. 25 Minuten werken en dan 5 minuten pauze. Tot je 4 blokken van 25 minuten hebt gewerkt (pomodoro’s noemt de bedenker deze blokken). Dus heb je 4 pomodoro’s gewerkt, dan neem je dit keer niet 5 minuten pauze maar lekker 25 minuten. Tijd voor die frisse neus, de lunch of iets anders wat je bedacht hebt. Je zult zien dat je in deze 4 blokken al behoorlijk wat werk verzet hebt. Omdat je steeds even ontspant kun je je daarna weer beter focussen en werk je effectiever. Misschien ben je zelfs al klaar. Mocht je nog niet helemaal klaar zijn, dan kun je gewoon weer een nieuwe ronde starten.

Waarom is deze techniek zo goed? Doordat je in kleine blokken werkt, kun je de aandacht tijdens het werken beter vasthouden. Je werkt namelijk erg gestructureerd en gefocust. Complexe taken worden overzichtelijker omdat je ze verdeelt. Je maakt Leren daardoor makkelijker. Daarnaast motiveert het enorm omdat je iedere keer wanneer je een deeltaak af hebt succes kunt vieren. En je krijgt inzicht in de tijd die je nodig hebt om een opdracht uit te voeren wat helpt bij het plannen van volgende projecten. Kortom, een simpele maar erg effectieve techniek!

Ik ben benieuwd of het bevalt en zou het leuk vinden als je me dat laat weten via een reactie hieronder.


Wil je meer van Berthea lezen. Klik dan hier voor meer blogs.

2 thoughts on “Leren met de pomodoro techniek

  1. Leuk! Ik probeer het meteen uit. Ik heb nogal eens de neiging om me te verliezen in een activiteit. Dank voor deze speelse structuur!

    1. Het gaat vast helpen met de focus. Janny! Deze techniek helpt mij zelf ook wanneer ik me door mijn enthousiasme weer eens dreig te verliezen. En je kunt het bij heel veel verschillende activiteiten inzetten. Succes! Ik ben benieuwd hoe het bevalt.

Comments are closed.

Back To Top