Onderweg naar een nieuwe klas op een (voor mij) nieuwe school. Eenmaal aangekomen word ik hartelijk ontvangen. Een korte rondleiding is altijd handig. Inlogcodes, materiaal, pauzetijden en een snel kopje koffie met de collega’s voor vandaag. De eerste kinderen komen ‘mijn’ klas binnen druppelen. Soms heeft de juf al een namenschema klaar gelegd. En soms maakt een van de kinderen er een. Dat werkt uitstekend!
Ze zijn nieuwsgierig en kijken me verwachtingsvol aan. Soms weten ze van mijn komst, maar soms ook niet. ‘Gaan we vandaag dan helemaal geen taal en rekenen doen?’, vraagt een van de kinderen. ‘Nee, vandaag gaan we er een creatieve dag van maken!’. De ervaring leert dat de meeste kinderen dat heel erg leuk vinden. Zeker als ze weten dat ik verder het schema van de dag zoveel mogelijk volg. Dat geeft duidelijkheid en rust.
Vandaag worden de kinderen meegenomen in de wereld van het Tekenen. Het gaat hierbij niet om het mooiste resultaat, maar om hun persoonlijke ervaring als beginnend kunstenaar. Ze zijn vandaag ‘baas over hun eigen kunstwerk’. Dat is vaak nieuw voor ze. Ik geef ze de vrijheid om creatief te denken en laat ze ‘spelen’ met kunst. Ze leren daardoor andere dingen dan normaal. En dat kan best even wennen zijn zo’n creatieve dag.
We werken in de loop van de ochtend naar een bepaald thema toe. Gebruik makend van passend materiaal, muziek, taal, spel of een leuk filmpje. In sommige klassen ligt de lat hoog. Kinderen hebben het gevoel zich te moeten meten aan anderen of het móet vooral erg ‘mooi’ worden.
Dat lukt niet altijd en daarvan raken sommige kinderen gefrustreerd. De gedachte dat álles kan in de tekening geeft weer nieuwe moed om door te zetten. Over het algemeen genieten de kinderen van een hele dag kunst waarbij alles er mag zijn…
In de middag werken de kinderen veelal samen aan een groter kunstwerk. Ze laten zich inspireren door klassieke muziek of kunstenaars zoals Hundertwasser of Kandinsky. Ze ontmoeten in de middag vooral ook hun eigen creativiteit in samenwerking met anderen.
De kinderen leren vooral door te ‘doen’. Ze meten het papier en verdelen geometrische vormen.
Ze presenteren hun werk voor de klas of gaan op zoek naar een passende oplossing voor een creatief probleem. Ook komen kinderen vaak op goede ideeen of bieden spontaan hun hulp aan. Vaak zijn er kinderen bij die niet eens van zichzelf wisten dat ze zoveel fantasie hadden, en genieten daar zichtbaar van.
Maar het komt ook voor dat kinderen een heel groot papier per direct voorzien van een dikke streep in het midden. ‘Zo! Jij aan die kant en ik aan deze’. Ik probeer dat zoveel mogelijk te voorkomen. Want ze kunnen juist dan leren samenwerken, overleggen en elkaar respecteren in het maken van andere keuzes. Dat maakt kinderen ook weerbaar. Ze worden gemotiveerd om in gesprek te blijven met elkaar. En daar groeit hun zelfvertrouwen van.
Al met al kom je als werelddocent heel veel verschillende kinderen tegen met heel veel verschillende manieren van leren en spelen. Dat maakt het werk van een werelddocent afwisselend en uitdagend. Naar mijn idee een win-win situatie om een klas een leuke dag te bezorgen met nieuwe uitdagingen op allerlei gebied!
Saskia de Wit
SenSas Creatief, Werelddocent Tekenen
Klik hier voor meer informatie over werelddocenten.

