De hele dag is Jelmer opgewekt. De trampoline staat weer in de tuin en de zon schijnt. Geen vuiltje aan de lucht, wat zijn humeur betreft. “Mem, het lijkt wel vakantie!”. Laat hem dat maar denken. De situatie is al bizar genoeg.

Vlak voor het eten kijkt hij pips voor zich uit. “Mem…” Het blijft even stil. Zijn onderlip begint te trillen. “Wat is er, jongen?” Ineens begint hij heel hard te huilen. Zijn gekerm snijdt dwars door mijn ziel. Al snikkend en stotend vraagt hij waarom hij niet mensen mag aanraken en wanneer hij weer naar school mag. Ik probeer het hem uit te leggen, maar bij elk woord begint hij nog harder te huilen.

Hij snapt er niks van. Geen school. Geen gym. Geen zwemles. Niet meer samen naar de winkel. Geen boeken uitzoeken bij de bieb. Niet meer andere mensen aanraken. Wat valt er te begrijpen? Als wij het zelf amper begrijpen.

5 mei 1945. Nederland is bevrijd van de oorlog. Bijna op de kop af 75 jaar later, wordt ons vrijheid die zo vanzelfsprekend leek, flink beperkt door een vijand. Beter bekend onder het Corona-virus.

Samen knuffelen wij op de bank en ik probeer uit te leggen hoe intens blij we zullen zijn als we alles straks weer mogen! En dat we het thuis zo leuk mogelijk gaan maken. Hij bedaard een beetje. Tijdens het eten herinner ik bem eraan dat hij heit nog wat wilde vertellen over wat hij had ontdekt over bruggen. Zijn sprankel verschijnt weer in zijn ogen en hij begint enthousiast te vertellen, terwijl hij een demonstratie bouwt op tafel.

Later op bed wil hij dat ik hem voorlees uit “De Gorgels”. Ik lees de volgende zin voor: “Bobba leerde alles over Brutelaars. Dat zijn nare, vieze wezens die kinderen grieperig of verkouden maken als de R in de maand zit.” Je hebt de Geelgerande Buikgriep Brutelaar en de Gewone Groensnot Brutelaar. Jelmer kijkt mij aan en zegt: “en de stomme Corona Brutelaar”. Mijn hart breekt. “Ja, en de stomme Corona brutelaar. “Maar gelukkig passen de Gorgels op mij!” En in die waan laat ik hem voor nu maar al te graag!

Ik stop hem in bed en geef hem een kus. “Nou vlug slapen jij. Morgen heb je weer les van JufMeester”. Met een lach valt hij in slaap.

Geschreven door Klaske Meester

Corona brutelaar