Wanneer je de school binnen komt is het vaak heel vol. Je ziet van alles zoals boeken, iPads, computers en heel veel stoelen en tafels. Toch mist er iets. Soms zie je nergens groen. Geen planten, geen bloemen, zelfs niet eens nep-groen.

Vorige week heb ik een workshop gegeven over meervoudige intelligentie. Het was een kenniskring van stichting Meilân. Prachtig geregeld, ik mocht een uur lang vertellen. De naturalistische intelligentie wilde ik heel graag uitleggen. Het voelde als een soort missie. Het talent om met de natuur om te gaan en daar van te genieten is iets wat op school een ondergeschoven kindje is. Biologie wordt nog te vaak gegeven uit een boek of van een filmpje.

De talentvolle natuurkinderen hebben niet veel nodig maar zouden wel iets meer moeten krijgen dan wat nu gebeurt. Weg met de levenloze klassen. Zet een paar planten of bloemen neer. Het is wetenschappelijk bewezen dat groen voor ontspanning zorgt. Een pot met takken zoals op de foto doet wonderen. Neem kastanje takken of katjes mee. Geef ze een mooie plekje en bespreek wat je dagelijks ziet gebeuren.

Verander het schoolplein van een woestijn van tegels naar een natuurplein. Een plein waar je kan spelen, maar waar ook biodiversiteit is. Een plein veranderen is makkelijker gezegd dan gedaan. Op de school waar ik werkte hebben we plannen gemaakt. Een deel daarvan is gerealiseerd, een ander deel wordt vast en zeker opgepakt door mijn opvolger. De moestuin is het beste gelukt. Het is, als vanzelf, een enorme aanslag op de tijd, maar wat krijg je er veel voor terug. We hebben niet alleen groenten verbouwd, maar ook bloemen. Wanneer je bloemen plant heb je veel minder onderhoud nodig. We hebben boeketten gemaakt en deze voor een schappelijk bedrag verkocht. Met ‘we’ bedoel ik de kinderen. Van het geld is materiaal gekocht voor het plein.

Mijn missie om meer groen in de school te krijgen en uit te gaan zal nooit helemaal weggaan. Dit zaadje is geplant in mijn basisschooltijd. In groep 7 stond in een hoekje in het vensterbank een kantoenplant, helemaal dood maar er hing een pluim aan. Meester Tillema pakte de vaas met de katoenplant op en zette deze op tafel.

Hij vertelde een verhaal over een meisje wat katoen moest plukken om geld te verdienen. Na het verhaal zette hij de vaas terug en sindsdien was dat stukje vensterbak levend geworden.

Ik ben benieuwd of de vaas er nog staat.

Meindert Tjerkstra
Geschreven door Meindert Tjerkstra

Wil je meer blogs lezen van Meindert. Klik dan hier.

Eén reactie

  1. Dat is ook mijn droom! ‘Levende’, groene pleinen waar je met de natuur in aanraking komt. Waar je kunt zitten voor sommige lessen. Of leren door middel van een lekker actief spel. Ik word een beetje verdrietig van gloednieuwe gebouwen met alleen maar beton en rubber op het plein (hoewel je ook daar buitenspellen kunt inzetten bij rekenen en taal en wie weet wat nog meer). Bij een organisatie als IVN zijn mensen actief in het ontwikkelen en promoten van groene pleinen. Ik ben ‘van nature’ een ambassadeur van de ‘groene tak’ van Semko!

Reacties zijn gesloten.