Je hebt er vast wel eens over gehoord, die linker- en rechterhersenhelft en dat dit iets met goed leren te maken heeft. Hoe zit dat nou precies? Naast al de kleinere onderdelen en functies waarin je hersenen op te delen zijn, is er overduidelijk de verdeling van een linker- en een rechterhersenhelft in dat op een walnoot lijkende orgaan.

De linkerhelft van je brein stuurt je rechter lichaamshelft aan en je rechterhersenhelft stuur de linkerkant van je lichaam aan. Gekruist dus. Daarom zijn die testjes waarbij je met je rechterarm een ronde beweging in de lucht maakt terwijl je met je linkerarm een vierkant poogt te produceren zo verhipte lastig.

Rechterhersenhelft

Beide helften hebben andere functies Naast het besturen van de linkerkant van je lichaam heeft de rechterhelft van je brein onder andere de volgende functies in het pakket:

Of om het wat zwart/wit te zeggen: de creatieve, emotionele en intuïtieve kant

Linkerhersenhelft

Je linkerhersenhelft heeft onder andere de volgende functies om aan te sturen:

De logische, analytische en wetenschappelijke kant

Als je deze lijstjes zo ziet, is het goed te begrijpen dat je tijdens het leren functies uit beide helften gebruikt. En omdat niet iedereen beide helften even sterk ontwikkeld heeft, gaat dat leren niet bij iedereen even vanzelf.

De juf in mij wil voor de rechterhelft een tekening maken

Voorbeeld: Als bij jou de rechterhersenhelft dominant is, zul je deze lijstjes waarschijnlijk niet erg duidelijk vinden. Je moet minstens twee keer lezen voor je een beeld hebt van wat ik vertel. Een tekening met verschillende kleurtjes voor de verschillende functies zou veel beter zijn, dat geeft jou overzicht in 1 oogopslag. Maar daar heb je dan weer niet veel aan wanneer je linkerhersenhelft sterker ontwikkeld is, dan zijn deze lijstjes juist uitermate prettig. Makkelijk te analyseren en overzichtelijk. Mijn linkerhersenhelft heeft deze lijstjes bedacht en is daar behoorlijk content mee terwijl de juf in mij er voor de rechter helft van mijn brein even een tekening bij zou willen zetten. Zie hier meteen het probleem dat veel kinderen vaak tegenkomen op school. School is namelijk nog steeds voornamelijk ingericht op een dominante linkerhersenhelft. Kijk maar eens naar de lesboeken met lappen tekst die gelezen en geleerd moeten worden, allemaal overeenkomstig met het lijstje van de linkerhersenhelft. Hoewel er gelukkig steeds meer inzicht,aandacht en begrip komt voor anders lerenden, is dit een dagelijkse worsteling voor bijvoorbeeld beelddenkers.

Gebruik beide hersenhelften bij het leren

Om goed te kunnen leren is het dus belangrijk dat je functies uit beide hersenhelften kunt inzetten. Als beide helften goed samenwerken, kun je prikkels en informatie namelijk veel beter verwerken. Deze samenwerking heeft trouwens niet alleen een positieve invloed op leren maar ook op je functioneren in het algemeen en op je welbevinden. Maar hoe leer je die twee hersenhelften nu leuk samenwerken? Voordat je begint met je huiswerk, kan het dus behoorlijk helpend zijn om met een paar korte oefeningen de samenwerking tussen linker- en rechterhersenhelft te activeren. Omdat je door het lezen van dit blog al weet dat de aansturing van je lichaam gekruist werkt, zal het je vast niet verbazen dat veel van deze oefeningen dus met kruising van je middenlijn werken. En met bewegen. Bewegen stimuleert de samenwerking ook enorm.

Oefening om te proberen

Oefening om te proberen: De Lemniscaat Ga rechtop staan en teken op ooghoogte met je rechter arm een liggende 8 in de lucht. Maak hem lekker breed en zorg dat het kruispunt ongeveer in het midden voor je lichaam licht (voor je neus). Doe dit minstens 3 keer. Teken daarna een liggende 8 met je linkerhand. En probeer als afsluiting met beide handen tegelijk een liggende 8 te tekenen, als een dirigent.

Wist je trouwens dat iedereen geboren wordt met een dominante rechterhersenhelft? Baby’s verkennen de wereld door te bewegen, te voelen en te reageren op geluid. Onderdeel van het primaire denkproces. Pas later leren we praten en de wereld om ons heen beredeneren en begint de ontwikkeling van de linkerhersenhelft.

Berthea de Boer
Geschreven door Berthea de Boer

Lees ook het blog over de Pomodoro techniek bij het leren. Super handig.

Berthea de Boer schrijft vaak blogs voor onderwijsbloggers. Ze is werkzaam bij Onderwijsbureau Semko.

Eén reactie