Flashcards mijn nieuwe leermattie bij de opleiding tot ballonpiloot

Ballon in Joure bij riet

Flashcards mijn nieuwe leermattie bij de opleiding tot ballonpiloot

Ballonvaart piloot is iets wat ik altijd al wilde worden. Al vanaf hele jonge leeftijd heb ik dit al gezegd. Uiteindelijk ben ik het onderwijs ingegaan, maar heb een fascinatie gehouden voor ballonnen. Ik kan oprecht heel blij worden wanneer een ik ballon in de lucht zie. Mijn ogen worden er naar toe getrokken en dan droom ik steeds even weg.

Afgelopen zomervakantie heb ik met de vuist op tafel geslagen. Ik ga ballonvaarder worden en ik doe het gewoon. Na de inschrijving kreeg ik mijn eerste magazine van de Koninklijke Nederlandse verenging voor luchtvaart. Ook zat er een envelop bij met daarin mijn lidmaatschap pasje. Dat pasje draag ik te allen tijde trots bij mij.

Om ballonpiloot te worden start je met de theorie. Dat hoeft niet, maar het is wel de weg die ik wil bewandelen. Je zou ook net als met autorijden al kunnen starten met praktijk. Tot en met mei ga ik elke woensdag naar Woerden. Ik krijg daar theorie les. De afgelopen periode heb ik drie vakken gevolgd: Meteorologie, Human performance en ballonmaterialen.

Onvoorstelbaar hoeveel woorden die op mij afgevuurd zijn, waar ik nog nooit van gehoord heb. Met name bij Meteo was het echt even wennen. Er gaat een vakjargon over tafel die vergelijkbaar is wanneer ik een gesprek met een intern begeleider voer over OPP’s, plannen van aanpak en executieve functies. Voor een buitenstaander is het niet te snappen.

Flashcards

Na de eerste les en het eerste hoofdstuk van het boek ben ik gestart met flashcards. Als intern begeleider heb ik ooit gewerkt met een methodiek om de woordenschat van een kind te vergroten. Het was een hoogbegaafde jongen die Spaans wilde leren. De leerkracht had tweeëndertig kinderen in de klas en had logischerwijs weinig tijd om echt begeleiding te geven. Dankzij de flashcards is het gelukt om hem een degelijke woordenschat te geven en een leuke basis om verder te gaan met Spaans.

Ik gebruik nu bij elk hoofdstuk wat ik lees een flashcard. Ik schrijf op waar het hoofdstuk over gaat en doe er soms een tekening bij. De voor en achterkant gebruik ik en herhaal om de paar dagen de stapel met kaarten. Het werkt uitstekend voor mij om moeilijke woorden en begrippen te onthouden.

Nu ik zelf aan het leren ben zie ik direct een link met het basisonderwijs. Ik heb nagedacht over een workshop flashcards. De naam van de workshop is de kleurkaart methode. De methode is handig om makkelijk begrippen te onthouden of een nieuwe taal te leren.

Nu eerst verder met het boek: ‘Ballonmaterialen’ van Bas Vrijhof.

Klik hier voor de workshop: Flitsend leren met Flitskaarten


Wil je meer blogs lezen van Meindert. Klik dan hier.

Back To Top