Plantsome, when nature calls

Plantsome, when nature calls

Groen wildernis

Wat doe je als je omringd door groen wildernis tot jezelf lijkt te komen? Precies! De woonkamer volstouwen met groen wildernis. Echter werd dit groen in huize Meester geteisterd door lange periodes van droogte, om vervolgens overspoeld te worden door een overkill aan water. Compleet kansloos. Om dit nog beter te illustreren. Mijn broer gaf mij zelfs een prachtig, stukje ecosysteem in een glazen stolp, onder 1 strikte regel: “Do NOT touch it!”  

APP Plantsome

Op advies van mijn nicht (MultyplYMe) downloadde ik de app ‘Plantsome’. Wekelijks herinnert ‘Plantsome’ mij eraan dat er dorstige plantjes in mijn huis leven. Door in te voeren hoe mijn planten heten, hoe groot ze zijn en hoeveel zonlicht ze krijgen, berekent mijn app a.d.h.v. het lokale weerbericht hoeveel water het dient te krijgen. Dan krijg ik weer een bestelling van Bonny Bonsai: “Need some 100 ml chrystal clear water”! Ook Antje Antherium bestelt wekelijks een shotje H20. En verhip! Mijn planten doen het tegenwoordig best goed. Hierbij laten we Astrid Asplenium even buiten beschouwing. 

Waar heeft het kind behoefte aan?

Dit zou trouwens ook ideaal zijn in onderwijsland. Dat je een app hebt waarin je al jouw kids, met foto, kunt uploaden. Je vult alle gegevens in, zoals hoeveel zonlicht het per dag krijgt.  A.d.h.v. het klimaat bepaalt de app waar het kind behoefte aan heeft:

  • Victor komt vitamine D te kort, zet hem buiten;
  • Lea haar leerhonger moet worden gestild, geef snel een uitdagend spel;
  • Olivier zijn oren worden geteisterd door jouw uitleg. Houd je mond;
  • Vera wordt het allemaal te veel, geef snel een knuffel.

En dat jij zelf ook in de app staat en een melding krijgt als:  

  • Drink water;
  • Ga plassen;
  • Beklaag je bij een collega;
  • Verstop je in het magazijn en snoep van jouw geheime voorraad chocola.

Intuïtie

Het schijnt trouwens dat we standaard al zo’n ingebouwde app in ons hebben zitten. In de volksmond ook wel intuïtie genoemd. Dat, als je écht luistert, jouw lijf al vertelt wat jijzelf nodig hebt. En dat je gewoon kunt aanvoelen dat een kind jouw hulp hard nodig heeft, als het bijvoorbeeld heel boos is en onacceptabel gedrag laat zien. Of dat jouw intuïtie jou ingeeft dat een klas hard toe is aan een fijn kringgesprek op een grasveld in de zon. Dus hup, download die intuïtie.  

En mocht dit allemaal niet werken, dan kun je altijd nog voor ieder kind een glazen stolp kopen en ze erin laten kruipen. Dat wanneer de kurk erop komt, het enviroment zichzelf gaat regelen en je er als leerkracht alleen nog maar van hoeft te genieten.

Klaske Meester
Geschreven door
 Klaske Meester

Back To Top