Een licht kippenvel moment van mooie gemeende complimenten. Je hart die een vreugdesprongetje maakt wanneer een collega een kwaliteit aan je toedicht waar je trots van wordt. Het kan zonder dat het gemaakt voelt. Dit doormiddel van het kwaliteitenspel. Het is gemaakt door Peter Gerricksens. Het spel bestaat uit 140 kaarten met daarop persoonlijke eigenschappen. Op de ene helft staan woorden die kwaliteiten ook wel prettige eigenschappen aanduiden. Op de andere helft staan woorden die vervormingen worden genoemd dit zijn de onprettige eigenschappen.

Tot op heden heb ik het spel met drie verschillende basisschoolteams gespeeld. Ik kan mij alle keren goed herinneren. Het doet wat met je om de kwaliteiten te ontvangen en het is prachtig om kwaliteiten aan een ander te geven. We hebben allemaal de mond vol van een positieve werksfeer. Dit kan door het gewoon goed met elkaar te hebben. Tijdens de pauze heb je het niet alleen over de kinderen en de CITO scores maar ook over andere dingen zoals een film of een boek. Zo nu en dan gooi je de taart met de slagroomspuit op tafel en vier je de algemene successen.

Complimenten aan elkaar geven over kwaliteiten of gedrag is lastiger. Vaak gebeurt het tijdens een functioneringsgesprek. Het nadeel daarvan is dat het 1 op 1 is en dat het toch min of meer verwacht wordt. Elkaar losse complimenten geven tijdens een vergadering komt voor en kan gefaciliteerd worden. Dit zijn complimenten die uit het niets komen en worden blij verrast ontvangen. Mijn ervaring is dat dit niet dagelijks voor komt al verschilt het per school.

Het kwaliteitenspel is een prachtige manier om elkaar op een hele positieve manier aan te raken. Je geeft elkaar kwaliteiten en onderbouwd dit met argumenten. Hier wordt vaak goed over nagedacht en dat maakt dat het heel gemeend is. Iedereen krijgt complimenten helemaal als de groep niet al te groot is. Bij alle keren zie ik lachende en blozende gezichten. Na afloop worden er foto’s gemaakt van de kwaliteiten die gekregen zijn.

Het kwaliteitenspel moet je doen wanneer je tijd hebt. Op woensdagmiddag om 16.00 kan je dit spel niet spelen. Het is zeer geschikt tijdens een studiedag. Er moet alle ruimte zijn om na te denken en de complimenten in ontvangst te kunnen nemen. Gehaast zijn past hier niet bij.

Alle deelnemers leren zichzelf en de anderen kennen. Soms krijg je kwaliteiten toegeschoven waar je niet altijd direct bewust van bent. De verhoudingen in het team worden zichtbaar.

Het kwaliteitenspel is onder andere te koop via Bol


Wil je meer blogs lezen van Meindert. Klik dan hier.