96 jaar oud en toch vernieuwend

Krijtjes in een stam

96 jaar oud en toch vernieuwend

Rondleiding op de vrije School

Ik ben net thuis en wil het direct van mij afschrijven. Annelies en ik hebben een rondleiding gehad op een school met visie. We zijn naar de Vrije School in Leeuwarden geweest. Zes weken geleden zijn we aan de praat geraakt met een enthousiaste leerkracht. Zij geeft met overtuiging les op de Vrije School. Ik heb er over gelezen en weet iets van Rudolf Steiner. In de praktijk heb ik het echter nooit gezien. De verhalen raakten mij en maakten mij nieuwsgierig. Op de uitnodiging om de school te bekijken heb ik dan ook volmondig ja gezegd.

De kinderen waren tijdens de rondleiding niet aanwezig en toch proef je direct dat het anders is. In de gangen waren ouders aan het schoonmaken. Alle ouders krijgen een beurt om de klas schoon te maken. Het is meer dan normaal omdat de kinderen vele uren in het lokaal verblijven. In de bovenbouw maken de kinderen zelf de klas schoon en komen de ouders alleen op vrijdag de puntjes op de i te zetten.

In de hele school worden natuurlijke materialen gebruikt. Veel hout en ronde vormen. Het brengt een rust met zich mee wat je direct voelt. De kleuterlokalen zijn ronduit bijzonder. Heel huiselijk en toch zie je dat er veel gespeeld en geleerd wordt. Een mooie kring met daaromheen prachtige kasten die je ook thuis zou kunnen neerzetten.

Er zijn weinig computers op school. Er wordt gewerkt met bordtekeningen en krijt. Overal hangen tekeningen en toch is er een lijn. De leerkracht vertelde over toneelstukken en thema’s. Ze had het over verhalen vertellen en dat je een aantal jaren meegaat met je klas. Er lagen breiwerkjes in klas 1 en er werd gehaakt. Handwerken en heemkunde, woorden die ik praktisch nooit meer hoor, zijn op de Vrije school heel normaal.

Na de rondleiding mochten we praten met de directeur. Een man met een visie die enthousiast vertelde over zijn toekomstplannen. Woorden als duurzaamheid, contact met de natuur, zijn blijven hangen. Ik begrijp dat ouders en leerkrachten bewust kiezen voor een Vrije School. Tijdens de rondleiding en het gesprek met de directeur kwam naar voren dat er meer is dan het hoofd. Je hebt handen en een hart ook deze moeten aangesproken worden.

Dit bezoek is voor mij heel verhelderend en leerzaam. Het geeft een nieuwe draai aan mijn kijk op onderwijs. Ik ga de theorie van Steiner en de werkwijze van de Vrije School verder onderzoeken.

De eerste school Vrije School is 96 jaar in Den Haag opgericht. Vandaar de titel.


Wil je meer blogs lezen van Meindert. Klik dan hier.

Back To Top