Jaap de aap met effect

Jaap aap met andere beren

Jaap de aap met effect

Twee bijzondere dagen in een groep 3/4. 
Bij aankomst werd ik al gewaarschuwd: er is me een stelletje bij…
Ik herkende ze meteen. Van die heerlijk ondeugende jochies die je vooral niet te lang op een stoel moet plakken. 

Dat komt goed uit; deze juf houdt ook veel van beweging, afgewisseld met concentratie.

Na de vaste lees- en rekenlessen koos ik samen met de kids een van hun stilleesboeken. Mees Kees! Lekker voorlezen, afgewisseld met drama-spel. We fladderden rond als een kraai, speelden voor boom (met heel diepe wortels) en ja, met het verdriet van een jongetje in het boek kwam ook verdriet om verloren opa’s en huisdieren omhoog. We namen er rustig de tijd voor en speelden weer door.

Het ‘stelletje’ attendeerde mij erop dat ik ze kon waarschuwen met streepjes op het bord. Bij genoeg (lees: teveel) daarvan kon ik ze straffen met een pauze binnenblijven. Ik maakte ze duidelijk dat niemand bij mij binnen blijft, dat ik in gedachten ‘groene’ streepjes verzamel voor dingen die wel goed gaan, en dat ze al heel mooi op weg waren. Wat een lief stel

De volgende dag nam ik mijn knuffel-aap mee mijn favoriete supercollega. Voor deze gelegenheid uitgeroepen tot ‘Jaap Aap’. En wat bleek… de kinderen hadden zelf ook knuffels en speelgoed mee op deze vrijdag!
Ik stelde Jaap aan ze voor als mijn vriendje uit Afrika. Hij was wat sip vanochtend, hij miste zijn vriendjes. Ik vertelde hem dat ik de dag zou doorbrengen met een vrolijke groep kinderen en dat hij wel mee mocht.
Wat een effect! Het eerste halfuur speelde elk met het eigen speelgoed. Het duurde maar even of Jaap zat met een babypop op schoot, en werd even later omringd door een aantal kleurige fruit-en groenteknuffels.
Jaap heeft bij iedereen wel even op schoot of onder de jas gezeten.
Hij trof het ook wel: er kwam een meester langs voor een muziekles met boomwhackers. 

De kinderen vonden dan ook al snel dat ‘ie een stuk vrolijker keek.
Zelf deed Jaap Aap ook veel goeds: hij troostte kinderen die even ruzie hadden; hij veroorzaakte veel blije gezichtjes.
Na ‘Nieuws uit de Natuur’ gingen we naar buiten. Een rondje wandelen over een bospad rond de ijsbaan. Onderweg zochten we naar bijzondere natuurvondsten, en naar trommelstokken voor op een boom. Op het hek klonk het helemaal mooi!

Blij en tevreden zijn we naar huis gegaan. Ook Jaap, de aap met effect.

Een supercollega.

Lees ook: Jaap Aap en een SBO school.

One thought on “Jaap de aap met effect

  1. Wat ontzettend leuk om te lezen. Ik zie het ook helemaal voor me, de kids zijn je vast gaan missen met Jaap Aap.

Comments are closed.

Back To Top