Een andere pet op, maar wel iets met onderwijs.

Als vrijwilliger van de Naturij begeleid ik groepen schoolkinderen bij natuuractiviteiten. Soms in samenwerking met Natuurmonumenten en Landschapsbeheer. Mijn aandeel bestaat dan in het uitzetten van onderzoeksopdrachten in het bos.

Ik ben aan de beurt in een voor mij nieuwe situatie: vandaag gaan we bezig op een boerderij.

Mijn aandeel blijft hetzelfde. Er is namelijk middenin het weiland van deze boer een heus stuk bos, met daar binnenin weer een open plek. Een ideale omgeving. Met de collega besluit ik de opdrachten over weidevogels te laten voor wat ze zijn, en de bekende kist met bos-opdrachten te gebruiken.

De boer brengt straks stropakjes naar de open plek, waar wij op kunnen zitten bij de lunch.

De ene helft van de groep werkt bij mij, de andere helft gaat zagen en snoeien met de collega van Landschapsbeheer.

Als iedereen druk bezig is met de opdrachten, staan er ineens 2 heerlijke jongens voor mijn neus. Heerlijk, omdat ik van een afstand zie dat dit geen makkelijke jongens zijn als je ze de hele dag in de klas aan het werk wilt hebben…. 🙂

‘Zit er ook iets bij van dierenhotels maken?’ willen ze weten.

‘Wat een goed idee,’ begin ik, en dan: ‘Hoe zien jullie dat voor je dan, zonder gereedschap?’

‘Nou, gewoon creatief zijn’, antwoordt de één. Dat is genoeg om mij te laten smelten en samenzweerderig zeg ik: ‘Ik ben niet jullie juf, maar ik ben wel benieuwd of dat jullie lukt hier’.

Als ze luid roepend naar andere groepjes weg willen rennen trap ik nog even op de rem: ‘Jullie zoeken voor jezelf een plekje op om aan het werk te gaan, de anderen laat je rustig doen wat ze aan het doen zijn’. Dat is oké. De rest van de tijd hoor ik ze niet meer.

Ze zijn zelfs zo stil, dat hun meester nieuwsgierig vanaf de snoeigroep komt kijken hoe het gaat. ‘Jij hebt ze een mooie opdracht gegeven he’, zegt hij met stralende ogen. Ik vertel dat dit hun eigen idee was. Allebei genieten we van het enthousiasme waarmee er gewerkt wordt. Trots laten ze even later aan de groep zien wat ze hebben gebouwd.

Voor dit werk word ik niet betaald…. of toch wel?!

Geschreven door Janny van Reenen